Chinees nieuwjaar bij Chinees Gastronomisch Specialiteiten Restaurant Alexander

Daar waar het Nederlandse publiek de Chinese keuken vooral kent van ‘de Chinees op de hoek’, is voor een groot aantal culinaire levensgenieters Chinees Gastronomisch Specialiteiten Restaurant Alexander het best bewaarde geheim van Leiden. We vinden Alexander op het Alexandra Tinneplein in Leiden, pal tegenover het Station De Vin, de typische plek voor een ouderwetse “dorpschinees”. Op woensdag 6 februari 2019 vierden Zhang Hu en Anja Hu Ma met een aantal geselecteerde gasten het Chinees nieuwjaar (het jaar van het varken).

Het nieuwjaarsmenu bevatte briljante staaltjes. Zhang is op zijn best als hij zijn kosmopolitische inborst toont. Gezeten aan grote ronde tafels met in het midden een imposante glazen draaischijf kregen wij een culinair spektakel in vijftien bedrijven voorgezet, met gerechten waarvoor geen sterrenrestaurant zich zou hoeven schamen. 

MENU

Wu xiang niu rou / hai dai – Dungesneden gearomatiseerde rundvlees met zeewier. 

Suanni bairou / Qinggua – Gepocheerde buikspek met geurige knoflook sojasaus en verfrissende komkommer.

XiaQiu / Hǎizhē – Garnalen met dunne reepjes zeekwal.

Dou Fu Gan / Pidan – Chinese Doufu blokjes met vijf kruiden en duizendjaar ei.

Lóngxiā – Klassieke Chinese bereiding van frisse kreeftsalade.

Jiaozi – Dumplings.

Qīngzhēng suàn róng dàizi – St. Jacobsschelp gestoomd met glasnoedels, geurige knoflook en zwarte bonensaus.

Cong jiang zhen yu – Zacht gestoomde kabeljauw met julienne gesneden groentjes in lichte sojasaus en geurige bosui.

Beijing kaoya – Geroosterde Beijing eend.

Hei jiao niúròu – Dungesneden plakjes ossenhaas in zwarte pepersaus.

Yao guo ji ding – Malse stukjes kipfilet in krokant vogelnestje met cashewnoten.

Xianborou – Krokant varkensvlees op Kantonese wijze met verse ananas.

Qing cai – Roergebakken seizoensgroenten met fijngehakte knoflook.

Chao Fan – Gebakken Chinese nasi.

Dessert

Een verrukkelijke reis ter afsluiting, verse vruchten met een luchtige sabayon en een dumpling met een licht zoete inhoud.

Eigenaren Hu Zhang (Grootmeester-chef) en Anja Hu Ma (Sommelier / Chef)

Alexander… enjoying life!

Chinees Gastronomisch Specialiteiten Restaurant Alexander doet geen concessies op het gebied van kwaliteit. De wisselende menukaart biedt voor elk wat wils en is soms een tikkeltje uitdagend. Nieuwe smaken ontdekken of oude smaken herbeleven; dat is Zhang Hu ten voeten uit. Zhang Hu staat, samen met zijn echtgenote en medewerkers, garant voor culinair genieten met een hoofdletter G! Zijn gerechten bestaan uit originele en uitgekiende combinaties uit het oude en moderne China, met een knipoog naar de Franse cuisine. Het is een van de mooiste kruisbestuivingen in de gastronomie. Alle producten zijn vers, er wordt geen gebruik gemaakt van kleur- en smaakstoffen. Alexander biedt constante kwaliteit op hoog niveau. Niet alleen de smaak en kwaliteit zijn belangrijk, ook de presentatie. Door alles goed voor te bereiden, kunnen ze in de keuken veel tijd en aandacht besteden aan een mooie presentatie van de gerechten.

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: