XI JINPING OPENT PARTIJCONGRES: IN 2050 IS CHINA EEN WERELDMACHT

In de Chinese hoofdstad Peking is het negentiende congres van de Communistische Partij geopend met een toespraak van president Xi Jinping.

Zowel China als de wereld zijn ingrijpend aan het veranderen, zei Xi. Hij verwacht dat China in 2050 een moderne en sterke socialistische wereldmacht is. Maar de president waarschuwde zijn 89 miljoen partijgenoten ook voor grote uitdagingen. “Alle kameraden moeten waakzaam zijn voor gevaren.” Een van die gevaren is corruptie binnen de partij, waar de president al langer tegen strijdt. Volgens Xi, die ook secretaris-generaal van de partij is, heeft die strijd belangrijke resultaten geboekt. “We hebben tijgers gedood, vliegen geplet en vossen opgejaagd.”

Liu Tienan, voormalig plaatsvervangend voorzitter van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen, werd in december tot de doodstraf veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen ter hoogte van 52 miljoen Euro. Foto: Corbis

Volgens Xi heeft China sinds 2013 1,34 miljoen ambtenaren bestraft voor corruptie. Het tegengaan van corruptie is een groot speerpunt voor president Xi Jinping. Meer dan een miljoen functionarissen zijn de afgelopen jaren . Ook zijn er hooggeplaatste politici vastgezet. Andere uitdagingen waar het land voor staat zijn volgens de leider inkomensongelijkheid en werkloosheid. “Alleen met socialisme kunnen we China redden.” De president benadrukte dat er een nieuw tijdperk voor socialisme met Chinese kenmerken is ingegaan. Binnen dat socialistische systeem is plaats voor buitenlandse ondernemingen. Xi zei dat hij het makkelijker wil maken voor bedrijven om zaken te doen in China. Tegelijkertijd zei de leider dat hij Chinese staatsbedrijven sterker wil maken. Het partijcongres, dat eens in de vijf jaar wordt gehouden, duurt tien dagen. 2300 partijleden praten over de toekomst van de partij en van het land. Ook stemmen de leden voor een tweede termijn van vijf jaar voor Xi Jinping als partijleider.

China is klaar voor zijn rol als wereldmacht’

Territoriale twisten in de Zuid-Chinese Zee, militaire missies in Afrika, bemiddelen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea: China mengt zich steeds nadrukkelijker op het internationale vlak. Dat is relatief nieuw, maar onmiskenbaar een trend van de laatste jaren: China claimt zijn plek op het wereldtoneel. In de jaren dat China uitgroeide tot een wereldeconomie bleef het land altijd bescheiden op het politieke vlak. Het paste bij de politiek van toenmalige president Deng Xiaoping, erop gericht om de Chinezen te bevrijden van armoede, zegt Martin Jacques, schrijver van het boek: ‘Als China de wereld regeert’. “De agenda van de huidige president Xi Jinping omvat veel meer: China moet een politieke macht worden, een culturele macht, militaire macht, een speler op het wereldtoneel. En dat is precies wat we hebben gezien.”

Grote speler

De Chinezen kregen volgens Jacques ook alle ruimte, vooral vanwege de financiële crisis en de keuze van de huidige Amerikaanse regering om zich terug te trekken uit de wereld. “China stapte in dat vacuüm en werd niet alleen een grote speler op het wereldtoneel, maar zelfs een leider.” Volgens Jacques denkt het Westen in verouderde termen over China. “Ik denk dat het Westen daardoor helaas steeds minder belangrijk wordt en steeds meer gemarginaliseerd. Want het zal niet langer het centrum zijn waar alles gebeurt.”

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: