ZEEMEEUW KLAAR VOOR DE AANVAL

VLIEGEND VARKEN OF GEVEDERDE VRIEND?

Ze stelen het eten uit je hand, schijten alles onder, rukken vuilniszakken open, pikken naar je hoofd en schreeuwen je ‘s morgens vroeg je bed uit. Maak je borst maar nat: het broedseizoen van de zeemeeuw is  weer in volle hevigheid losgebarsten!

Hebberig kwijlend bij een bak frietjes “met” achter de voorruit in een auto”

Nieuwsveteranen sprak met voor- en tegenstanders van de massaal op voedsel jagende zeemeeuwen en verzamelde een aantal praktische tips hoe je de terreur van al die duizenden rondzwermende ‘vliegende varkens’ het beste het hoofd biedt. Of juist hoe je ze te vriend houdt, omdat je nu eenmaal dol bent op de capriolen van de gevederde vandaal met zijn triomfantelijke valse lachje. Frederik Hoogerhoud van de Vogelbescherming lijkt tot die laatste categorie te behoren. Hij rangschikt de zeemeeuw onder de geplaagde minderheden. “Die beesten worden al eeuwen op de hielen gezeten.” Hoogerhoud doelt onder meer op het kapot maken of het in ruil voor stenen broedsel verwisselen van meeuweneieren, waaronder ook exemplaren van de beschermde stormmeeuw. De echte belhamels zijn volgens hem de vogelvrij verklaarde zilvermeeuw en  kleine mantelmeeuw. Voor steden als Haarlem en Leiden heeft de rechter het lukraak en ondeskundig geklooi met meeuweneieren verboden.

“Nou, van mij mogen alle meeuwen oprotten. Die krengen zijn hondsbrutaal”, vertelt een Haagse strandtenthouder. “Ze wachten net zo lang tot je je stukken vlees op de BBQ gaat leggen en nemen dan massaal een snoekduik. Weg braadworst, drumstick en vishapje.” Een ober op de boulevard zegt: “Ik ken zelfs meeuwen die in teamverband werken. De één steelt het beleg van je broodje, de ander het broodje zelf.”

Slotvraag: wie is nou eigenlijk de echte veroorzaker  van alle overlast, de zeemeeuw of de mens? Oordeel zelf. De tips van onze meeuwenvrienden en meeuwhaters kunnen je hierbij misschien helpen.

Voor zo’n slordige €100,- kun je ook een roofvogelverschrikkervlieger aanschaffen. Het beest wordt opgelaten met vliegertouw aan een lange stok en jaagt – als er tenminste wind staat – elke criminele meeuw de stuipen op het lijf

Tips voor meeuw & mens 

  • Gooi geen eten op straat. Meeuwen lusten alles.
  • Zet vuilniszakken niet te vroeg buiten.
  • Gebruik gele vuilniszakken.
  • Meeuwen voor de kust afknallen zoals in Denemarken gebeurde, helpt niet. Voor de 20.000 doodgeschoten zeemeeuwen kwamen er 20.000 nieuwe terug. Ook het verwisselen van eieren helpt geen moer.
  • Dubbel glas tegen geluidsoverlast kan wel helpen.
  • Verpak etensresten altijd in wegwerpbakjes voor je ze in de vuilniszak stopt.
  • Vraag de gemeente om ondergrondse afvalcontainers.
  • Plaats spandraden met een maasbreedte van 5 centimeter over je dak.

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: