ENORME TEGENSLAG VOOR ONDERNEMERS SIEMEN COX EN MARK SLEGERS

Een brand in BlueCity, het voormalige zwemparadijs Tropicana, in Rotterdam zorgde vanochtend voor veel rookoverlast. Door rookschade en roet is de paddenstoelenoogst van het zich hierin bevindende biobedrijf RotterZwam van Siemen Cox en zijn compagnon Mark Slegers vernield.

Een paddenstoelenkwekerij in een voormalig zwemparadijs uit Rotterdam? Tuurlijk! Rotterzwam kweekt oesterzwammen op koffiedik en koffieschilletjes – restproducten die normaal worden weggegooid. Van afvalreductie naar lokale voedselproductie, met maximaal gebruik van reststromen en geweldige oesterzwammen bovendien – dat is de blauwe economie ten voeten uit.

RotterZwam ziet toekomst in het lokaal produceren van voedsel in plaats van het voedsel uit verre landen te halen. Dat kan door koffiedik niet als afval te beschouwen en te verbranden, maar als input voor een veelvoud aan producten te zien. En door het produceren en consumeren van paddenstoelen als vervanging voor vlees, omdat dit 600 tot 1.000 keer minder water verbruikt. Oesterzwammen zijn voor RotterZwam echter niet het eindstation. Nadat het substraat is uitgewerkt, wint RotterZwam enzymen uit het paddenstoelenmycelium. Deze enzymen zijn een grondstof voor onder andere bioplastics, biobrandstoffen en biovergisters. En het beetje restant dat dan nog overblijft? Dat composteert RotterZwam met behulp van compostwormen tot eerste klas compost, dat weer gebruikt wordt om BlueCity groen te maken.

Ook staat RotterZwam internationaal op de kaart. Met internationaal wordt niet bedoeld dat er pallets vol per vliegtuig verstuurd worden naar alle delen van de wereld. Juist niet, want dan gaat het helemaal fout met die voedselkilometers. Wat er wel gebeurt is dat mensen uit de hele wereld naar Rotterdam komen om te leren hoe zij eenzelfde systeem lokaal kunnen opzetten. Uit andere plaatsen in Nederland, uit Europa, maar ook bijvoorbeeld uit China zijn er mensen gekomen die workshops gevolgd hebben. Op dit moment loopt er een test met het kweken in een oude zeecontainer om te zien hoe ze groeien in deze kleine ruimte. De kennis wordt weer gedeeld met alle geïnteresseerden uit de hele wereld. Niet iedereen heeft een vervallen Tropicana tot zijn beschikking tenslotte.

Door de brand kan het bedrijf voorlopig geen oesterzwammen, growkits en broed leveren. Via Facebook houden de mensen achter het bedrijf geïnteresseerden op de hoogte.

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: