Op de foto Tusk en Juncker met de Chinese premier Li Keqiang in Brussel – EPA
Het besluit van de Amerikaanse president Trump om uit het klimaatakkoord te stappen, veroorzaakt niet alleen brede verontwaardiging. Het leidt ook tot vastberadenheid bij de andere ondertekenaars van het Verdrag van Parijs. Nog geen dag na het besluit van Trump wordt duidelijk dat het verdrag allesbehalve dood is. Vandaag spreken in Brussel afgevaardigden van China en de Europese Unie opnieuw hun onvoorwaardelijke steun uit aan het klimaatverdrag. De Chinese premier Li Keqiang wordt ontvangen door EU-president Donald Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.
Globalisering
Op de agenda van het overleg staan verder onderwerpen als vrije wereldhandel en globalisering. Dat zijn zaken waar de EU en China voorstanders van zijn. In de ontwerp-slotverklaring staat dat China en de EU nog beter hun best zullen doen om het Verdrag van Parijs uit te voeren. Ook worden de andere ondertekenaars, bij elkaar 174 landen, opgeroepen hetzelfde te doen.
Onomkeerbaar
In Berlijn heeft bondskanselier Merkel vanochtend haar teleurstelling over het Amerikaanse besluit uitgesproken. In een korte verklaring zei Merkel dat Duitsland het akkoord uit zal voeren. “En de Amerikaanse stap kan zelfs in ons voordeel werken”, zei Merkel. “Wat er met de ondertekening is gestart, is onomkeerbaar. ‘Parijs’zal een succes worden.” Bij de internationale betrekkingen geldt: wie een gat laat vallen kan er zeker van zijn dat iemand anders daar in springt. Dat is een wetmatigheid waar president Trump zich niet aan stoort.
De Chinese premier Li Keqiang schudt de hand van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier. © AP
Vacuüm
Het vacuüm dat deze week ontstond toen de economische reus Amerika zich uit het Parijse klimaatakkoord terugtrok, wordt nu onmiddellijk opgevuld door de Chinezen. Zelfs toen er een paar dagen geleden nog twijfel was over wat Trump zou besluiten, maakten de EU en China al bekend dat ze hecht zouden samenwerken op klimaatgebied. “Make America Strong Again” is de lijfspreuk van Trump, maar de manier waarop hij dat probeert zou zich wel eens tegen hem kunnen keren. Het opzeggen van handelsakkoorden, het terugtrekken uit verdragen, onzekerheid zaaien binnen de NAVO en de EU, het doet de partners uitkijken naar andere dan de vertrouwde zekerheden. Die vinden ze niet langer bij de Amerikanen. China en ook Rusland staan met open armen te wachten.
Eric Hellingman