Vanaf 1 april 2016 worden dendritische celtherapie en het nieuwe cholesterolverlagende middel evolocumab (Repatha) toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering, waarvan de celtherapie onder voorwaarden. Dit heeft minister Edith Schippers (VWS) besloten.
Dendritische celtherapie is een vorm van immuuntherapie waarbij geactiveerde dendritische cellen, beladen met tumorantigenen, bij de patiënt worden geïnjecteerd. Deze afweercellen veroorzaken een tumorspecifieke respons, zodat de tumorcellen worden aangevallen en gedood. Patiënten met een stadium IIIB- en IIIC-melanoom na complete resectie komen in aanmerking voor de behandeling. De proefperiode duurt vijf jaar en vier maanden en geeft tijd om meer inzicht te verwerven in de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de nieuwe therapie. Er is hiervoor bijna 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. Na deze termijn wordt besloten of de celtherapie definitief wordt opgenomen in het basispakket.
Het cholesterolverlagende middel evolocumab is het eerste in een nieuwe geneesmiddelenklasse en kan worden voorgeschreven bij patiënten met een infarct in de voorgeschiedenis of met erfelijke hypercholesterolemie en waarbij de huidige behandelingen niet voldoende zijn. Het medicijn is een PCSK9-antilichaam en veroorzaakt een daling van het LDL-gehalte in het bloed.
Het Zorginstituut Nederland denkt dat maximaal 20.000 mensen baat gaan hebben bij evolocumab en dat de kosten zullen oplopen tot ruim 60 miljoen euro per jaar.