Aya Hu Ma “Alexander is mijn leven”

Anja Hu Ma
Anja Hu Ma

Alexander in Leiden is een landelijk begrip, als bakermat van de moderne Aziatische keuken in Nederland en waar iedereen graag komt eten. Het restaurant haalt regelmatig de media, Aya Ma treedt echter nauwelijks op de voorgrond. Zij is gelukkig wanneer al haar gasten tevreden zijn, of dat nou een vip is of de buurman om de hoek. Alexander is een zaak met een hart, niet de nieuwste hype.

Zij staat met een been in China en het andere in Nederland

Opgroeien in verschillende werelddelen doen meer mensen. Dat kan negatief of positief uitpakken. Zij heeft bewust gekozen voor het laatste en het mooiste van de twee gecombineerd. Haar Chinese kant staat voor eer, werklust, loyaliteit en principes, haar Nederlandse voor buiten de gebaande paden treden en dromen durven najagen.

Wat wil zij met Alexander?

Als je om je heen kijkt in Alexander, de kleuren, de achtergrondmuziek, de inrichting en de bediening, voel je dat dit een restaurant en een lounge is om tot rust te komen en te genieten. Achter je zit een groep jonge vrienden die het gewoon gezellig heeft, daarnaast twee mensen die een zakelijke bespreking hebben, daar in de hoek neemt iemand afscheid van zijn collega’s. Aan het einde van de avond moeten ze het allemaal fantastisch hebben gehad. Daarvoor moet alles kloppen, van de binnenkomst tot en met het vertrek. Alexander is een beleving.

En het eten natuurlijk

Topchefs zoals Alain Caron zijn hier regelmatig te gast. Zij zijn razend enthousiast en strooien met complimenten en Aya voelt zich daardoor zeer vereerd. Alexander brengt het beste van de Aziatische keuken, maar dan wel met een eigentijdse twist. Ze hebben respect voor traditie, gebruiken de beste ingrediën­ten en houden het puur. Zij is niet de vaste kok, maar be­paalt wel wat er wel of niet wordt geserveerd. Zij weet exact wat zij wil: bedenkt iets en ontwikkelt dat dan met de kennis en expertise van haar echtgenoot en chefs. Binnen­kort komt er een nieuw menu, maar voor dat zover is hebben ze al vele varianten ge­proefd en bijgestuurd. Alexander is Aya en Aya is Alexander.

Gezond, uitdagend en oogstrelend: dat zijn de drie kenmerken van gastvrouw, kok en sommelier Aya Hu Ma van Restaurant Alexander in Leiden. Zij is tevens huisvrouw, moeder, echtgenote en zakenvrouw. Aya Hu M won in 2016 de tweede prijs met haar team op het wereldkampioenschap voor Chinese kookkunst in Rotterdam. Aya ziet het als een bekroning op haar werk. Deze prijs is een erkenning voor Aya’s vernieuwende werk binnen de Chinese keuken. Een aantal jaren geleden gooide zij het roer in haar restaurant volledig om. De smaak- en kleurstoffen verdwenen uit haar keuken en ze omarmde de dagverse, vaak biologische producten. Aya veranderde de technieken van het koken drastisch en ook het menu van Alexander bleef niet onveranderd. Traditionele Nederlands-Chinese gerechten zijn allemaal van de menukaart geschrapt. Babi pangang en Fu Yong hai zijn in haar restaurant niet meer te krijgen.

Steeds meer mensen willen gezond en uitdagend eten. Goede wijn spijs combinaties tegen een redelijke prijs vertegenwoordigen de huidige trend in de Chinese horeca. Gasten die afhalen, hoeven niet ongerust te zijn. De traditionele gerechten kan men nog steeds afhalen. Zij veranderde het concept van het restaurant niet voor niets. Het is een trend. Steeds meer mensen willen verwend en verrast worden. De tijd van de grote porties voor weinig geld is voorbij. Vanuit een 5000 jaar oude Chinese kookcultuur combineren wij oud met nieuw. Het Chinese fusion koken heeft zijn intrede in Alexander gedaan. De gerechten waarmee zij de tweede prijs binnensleepte, staan stuk voor stuk op de kaart. Sommige precies zoals ze zijn, enkele met een kleine aanpassing. Zij hoopt met haar innoverende kookstijl nieuwe, jonge gasten te verwelkomen. Toch zullen er ook gasten zijn die niet terugkomen. Sommige vinden de smaak niet meer zo lekker als vroeger. Dat kan gebeuren. De volgende stap voor haar is lekkere, oogstrelende gerechten blijven maken. Aya Hu Ma wil samen met haar echtgenoot, meester chef Zhang Hu en het team van Alexander Leidenaren blijven verbazen, verwennen en verrassen.

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: