Chineeslekker, het nieuwe boek van Lulu Wang

‘Chineeslekker’, het nieuwe boek van Lulu Wang

 

Op maandag 24 april jl. om 16:00 uur werd door haar mede-uitgever Theo Oskam van Einstein Books het veertiende boek van Lulu Wang, ‘Chineeslekker’,  gepresenteerd in haar gezellige huis in Den Haag.

Tevens was op deze dag de officiële opening van het ‘Lulu Theehuis’ in haar achtertuin. Hier gaan in de toekomst regelmatig kleinschalige inspirerende ontmoetingen plaatsvinden tussen boeiende persoonlijkheden uit verschillende (met name culturele) vakgebieden en Lulu.

De boekpresentatie werd bijgewoond door journalisten van diverse media en een aantal interessante gasten zoals Sjuul Paradijs, voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf, het jonge getalenteerde pianistenpaar en acteurs Aron Tringali en zijn echtgenote Alice Chan, harpiste Wendy Rijken, food artist en ceramiste Yueky Cheah, voedseldeskundige en auteur van ‘Het Wereld Dieet’ Marina Numan, de enige Chinese chef-kok met een Michelinster in Nederland, Han Ji van HanTing Cuisine te Den Haag en Reinout Dijkstra met zijn echtgenote Hanna van Tea Adventure te Amsterdam (茶以清心  Met elk slokje thee komen wij een stapje dichter bij ons hart.).

Lulu Wang (1960) is geboren in Beijing en kwam op 25-jarige leeftijd naar Nederland. Ze debuteerde in 1997 met de roman ‘Het lelietheater’, dat met de verkoop van 800.000 exemplaren een enorm succes werd. Hiervoor kreeg ze het Gouden Ezelsoor en werd bekroond met de Nonino Internationale Prijs voor Literatuur. In haar nieuwste boek wordt de traditionele Chinese eetcultuur in geuren en kleuren beschreven. Over de symbolische voedselbereiding, exquise tafelmanieren. Lulu onthult het geheim van slank blijven en neemt je mee in de vermaarde Chinese wijsheid van de spreekwoorden. Die meestal over eten gaan… Op ludieke wijze vertelt Lulu u over talrijke facetten van de Chinese keuken. Bijvoorbeeld, voedselbereiding en de verhalen erachter, koks en hun lief en leed, eters en hun tafelmanieren, smullen en toch slank blijven, vegetarisch en toch geen geneugten overslaan. Lulu licht vooral de cultuur toe waarin de Chinese cuisine diep wortelt, verrassend en illuminerend. Lachend vertelt Lulu dat zij zelf niet kan koken, maar wel een fijne neus heeft voor heel lekker en vooral gezond eten. Daarom had zij Marina Numan gevraagd om enkele recepten te ontwikkelen voor dit Chinees-Nederlandse boek. Zij maakt de meest waanzinnige gerechten, waarbij alles klopt. Haar boek ‘Het Wereld Dieet’ heeft Lulu in een ruk uitgelezen. Nederlanders denken dat tjap tjoi of babi pangang Chinese gerechten zijn. Maar in China kennen ze dat niet. Ook zijn de tafel- en omgangsmanieren anders. Mooi om van elkaar te leren, toch? Over eten praten is in China een nationale hobby, die mensen uit verschillende sociale klassen en uit verschillende streken verenigt. Luister naar een paar willekeurige flarden conversatie op straat in China en de kans is groot dat je eraan wordt herinnerd hoeveel men hier van eten houdt. Samen uit eten, in de zomer op plastic krukjes met een biertje op straat, in de winter rond een stomende pot met soep waarin je je eigen vlees en groenten kookt. Hoewel afspreken voor koffie steeds normaler wordt, gebeurt het overgrote deel van de sociale ontmoetingen – zowel zakelijk als privé – aan de eettafel. Er is ook veel om over te praten. Elke Chinese regio heeft een uitgebreide eigen keuken, waarop de bewoners uit die streek erg trots zijn. Landelijke favorieten zijn het hete eten uit Sichuan en Chongqing, de halal keuken, vol verse noedels en gegrild schapenvlees, uit het noordwestelijke Xinjiang en soul food, inclusief Russische invloeden, uit het noordoosten.

Het eerste exemplaar van ‘Chineeslekker’ werd door Lulu overhandigd aan Michelin sterren Chef Han Ji van HanTing Cuisine.

Lulu signeert haar boek en voorziet het van een mooie Chinese stempel, waarop een Chinese spreuk staat: ‘Als je tevreden bent, ben je in een keer klaar!’

Bij de thee werden exclusieve koekjes of hapjes geserveerd. Bijvoorbeeld deze makarons bereid door de food artist Yueky Cheah.

De gezonde bonbons van culinair journalist en schrijfster Marina Numan

 

© Foto’s gemaakt door Theo Benschop, Theo Oskam, Hanna Dijkstra en Yueky Cheah.

Zie ook : https://youtu.be/4xCTvnYWjKk

 

 

 

 

  • Een mooie veslag. Dank u van harte! Ook een boeiende site. Ik kom hier vaker langs.

    Lulu Wang

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: