FIETSBAND VAN VREDESTEIN IS GEMAAKT VAN MELKSAP UIT DE WORTELS VAN RUSSISCHE PAARDENBLOEMEN.

Fortezza Flower Power – Bandenfabrikant Vredestein lanceerde recent een prototype van een duurzame racefietsband. De grondstof komt van Russische paardenbloemen die voor een groot deel in Colijnsplaat bij proefboerderij Rusthoeve zijn geteeld.

Onderzoeker Ingrid van der Meer van Wageningen Universiteit met een Russische paardenbloem. (Beeld: WUR)

Een jaar geleden plantten zes noeste werkers in Colijnsplaat honderdduizend stekjes van de Russische paardenbloem. Met de hand. Hun noeste arbeid levert nu een nieuw product op. De Fortezza Flower Power, een prototype fietsband van Vredestein, is gemaakt van melksap uit de wortels van de Russische paardenbloemen. Het sap is een natuurlijk rubber van hoge kwaliteit. Hoger zelfs dan van Aziatische rubberbomen. Je kunt er autobanden van maken, maar voor hetzelfde geld ook condooms of handschoenen voor chirurgen.  In Azië hebben rubberbomen steeds meer last van schimmels, waardoor de productie achteruit boert.

  

In het Europese project Drive4EU wordt daarom onderzocht of de productie van natuurlijk rubber in Noord-Europa haalbaar is én voor de teler profijt kan opleveren.  Dat laatste vraagt ideeën over automatisering en efficiënte oogsttechnieken. Dertien bedrijven en onderzoeksinstituten uit zeven landen, met zelfs experts uit Kazachstan, zetten de schouders eronder. De spil van het onderzoek is de Russische paardenbloem, een taaie rakker die zelfs de barre winters in Siberië overleeft. Tot de dertien partners behoren onder meer agrarisch innovatie- en kenniscentrum Rusthoeve, als teeltlocatie, en Apollo Vredestein, het moederbedrijf van bandenfabrikant Vredestein. De onderzoekspoot van de Wageningen Universiteit leidt het project. Mede dankzij de oogst van een halve hectare paardenbloemen uit Colijnsplaat kon Vredestein na een jaar al een duurzame racefietsband presenteren op de beurs Eurobike in het Duitse Friedichshafen. Het is nog een prototype, maar er zit wel toekomst in, zegt Thomas Mittendorff, general manager 2 wheels tyres bij Apollo Vredestein. ,,De band is duurzaam, maar ook de rijeigenschappen zijn goed. De grip is zelfs beter dan van natuurrubber.” © AD – Frank Balkenende

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: