IEDER KIND IS EEN KUNSTENAAR, DE KUNST IS KUNSTENAAR TE BLIJVEN…!

SAMEN MET UW KIND EEN SCHILDERIJ MAKEN? DAT KAN IN HET ATELIER VAN ARTCHILD IN WARMOND

In de herfstvakantie op woensdag 25 oktober van 10.00 tot 12.00 uur is er een BikkelArt workshop onder begeleiding van beeldend kunstenaar en oprichtster van Stichting artchild Margareth Meulmeester. Mede door subsidies van Rabobank Bollenstreek en het Jacoba van Beieren fonds Teylingen, worden aan 500 Syrische kinderen, woonachtig in de Bollenstreek, schildersworkshops gegeven. Deze workshops vinden plaats op locatie en in het atelier in Warmond (het vestigingsadres van artchild). De stichting artchild stelt zich ten doel de authenticiteit en het zelfvertrouwen van kinderen en jongeren te sterken, en te ontwikkelen. Dit doet zij d.m.v. van schildersworkshops. Deze workshops worden gegeven door beeldend kunstenaar Margareth Meulmeester (geboren in Enschede, 1958). Zij heeft, na jarenlange ervaring met kinderen en schilderen, een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat tijdens het schilderen het denken verwisseld wordt voor het voelen.

Margareth Meulmeester

Kinderen zien de wereld zoals zij deze ervaren: vanuit een ongekaderd perspectief. Zij staan veelal nog direct in contact met de onzichtbare wereld en zijn daardoor beter in staat om vanuit hun hart de waarheid te voelen en te ervaren. Vanuit deze overtuiging wordt in de workshop: ‘Schilder je eigen wereld’ , de kinderen een werkwijze aangereikt, die hen de mogelijkheid geeft hun eigen belevingswereld op het doek te vertalen. Deze spontane werkwijze stelt zich als doel de authenticiteit van de kinderen te behouden en ontwikkelen zodat de verbinding met de spirit veilig gesteld mag worden. Tevens geeft het hen meer zelfvertrouwen en moed om vanuit hun eigen licht zich open te stellen voor hun omgeving. Hierdoor ontstaat er ruimte om angsten en belemmeringen om te zetten naar vertrouwen en blijheid. De kinderen maken binnen een tijdsbestek van twee uur een lijntekening, gooien gericht met de verf om vervolgens vol overgave het ‘echte schilderij’ te laten ontstaan. Dit schilderij nemen zij uiteraard mee naar huis. Zo worden zij in hun eigen omgeving telkens weer herinnerd aan het geluksmoment, dat zij in de workshop hebben ervaren. De ervaring is dat in een sfeer waarin kinderen zichzelf mogen zijn schilderen een feest is!

In een tijd waarin kinderen worden overladen met prikkels op allerlei gebied, o.a. het cognitieve gebied, is schilderen volgens de Methode Margareth Meulmeester niet alleen heel leuk om te doen, maar vooral heel fijn om creatief bezig te zijn. Om creatief te kunnen zijn vanuit het gevoel, is contact maken met dat gevoel essentieel. Het mooie van de Methode is dat je ervaart (zowel kinderen als volwassenen!) hoe het is om in alle vrijheid te schilderen. De methode helpt bij het stimuleren van het zelfvertrouwen; niets is fout, alles is goed! Door de opbouw van de workshop lukt het al snel de prestatiedrang los te laten en te schilderen op een vrije manier.

Stimuleren zelfvertrouwen

De eerste stap van de methode is het maken van een lijntekening vanuit het gevoel. In deze wirwar van lijnen worden vormen en/of figuraties ontdekt en op een speelse manier ingekleurd. De volgende stap is contact maken met de expressie. Dit werkt heel goed door de kinderen te laten gooien met verf. Gericht weliswaar en op hun werkvlak. Niet zo heel eenvoudig maar zeer uitdagend waardoor zij een gevoel van euforie ervaren. Tevens is deze oefening bedoeld om kracht te bundelen en te beheersen. Hierna worden verschillende schilder technieken getoond en gaan de kinderen aan de slag met een schildersdoek, en maken hun kunstwerk. In de regel gaat dit vrij snel omdat de kinderen op dat moment in de flow zitten. De belemmeringen zijn verdwenen en vol overgave gaan zij aan het werk, alsof hun leven er van af hangt!

BikkelArt, schildersworkshop volgens Methode Margareth Meulmeester

Ervaar het plezier en de trots om samen met je kind iets moois te creëren. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen al deelnemen. Je werkt samen aan een doek van 50×50 cm, of je kiest voor totale creatieve vrijheid en maakt allebei een eigen doek van 30×40 cm. Je leert tekenen vanuit gevoel en werken met verschillende technieken om te schilderen. Kosten deelname: Ouder met 1 kind: € 145,-/ Ouder met 2 kinderen: € 195,-. De workshop is inclusief een schildersdoek, koffie, thee, limonade en wat lekkers. Na afloop mogen de kunstwerken mee naar huis en zijn zo een mooie manier om samen met je kind(eren) terug te kijken op deze bijzondere workshop. Aanmelden kan  via de website van BURO BIKKEL:  www.burobikkel.com/ info@burobikkel.com of artchild Foundation: www.artchild.nl/ info@artchild. U ontvangt binnen 2 dagen een bevestiging van deelname. Locatie van de workshop is op een half uurtje rijden van Amsterdam via A44 richting Leiden en is in het atelier van artchild Foundation: Dorpsstraat 85, 2361 BA  Warmond

WAAR GEEN AFGUNST IS, HEERST EENDRACHT IN VERSCHEIDENHEID

 

 

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: