MEER DAN DE HELFT VAN DE 65-PLUSSERS NEEMT DAGELIJKS VIJF OF MEER VOORGESCHREVEN GENEESMIDDELEN IN

Een nieuwe studie heeft uitgewezen dat meer dan de helft van de bevolking van 65-plussers dagelijks minstens vijf verschillende voorgeschreven geneesmiddelen innemen en sommige nemen er dagelijks maar liefst 23 in. Het percentage gepensioneerden dat meerdere geneesmiddelen gebruikt, is de afgelopen twintig jaar verviervoudigd, aangezien artsen worden gestimuleerd om meer recepten uit te schrijven.

Slechts 12 procent van de 65-plussers gebruikte in 1997 vijf medicijnen per dag, maar in 2017 is dit gestegen tot 49 procent, hebben de onderzoekers vastgesteld. Omgekeerd daalde het percentage ouderen dat geen medicijnen nam in dezelfde periode van 20 procent naar slechts 8 procent. Medicijnen voor hartproblemen waren de meest voorgeschreven medicijnen.

Het probleem van polyfarmacie – zoals het gebruik van meerdere medicijnen bekend staat – kan veel van de problemen veroorzaken die aan veroudering te wijten zijn, zoals instabiliteit, dementie en vergeetachtigheid. De onderzoekers hielden twee studies onder meer dan 15.000 ouderen.

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: