MILIEU-INSPECTIE HELPT CHINA’S ECONOMISCHE HERSTRUCTURERING

Men vraagt zich af of de verscherpte Chinese controles op luchtverontreiniging van invloed kunnen zijn op de economische groei, maar uit de meest recente statistieken van het ministerie van Milieubescherming (MEP) blijkt het tegendeel, namelijk dat de campagne de economische groei van steden niet heeft beperkt, maar juist heeft gestimuleerd. De inspectiecampagne “2+26″werd in april van dit jaar gestart om het stedelijk milieu te verbeteren. Tijdens de periode van één jaar worden inspecteurs naar Peking, Tianjin en 26 kleinere steden in de regio Peking-Tianjin-Hebei en omliggende gebieden op 25 missies gestuurd, voor de tenuitvoerlegging van de normen inzake verontreinigingsbeheersing en emissies te controleren.

De Chinese hoofdstad Beijing is niet de meest vervuilde stad in het land, maar op slechte dagen kan je geen hand voor ogen zien.

In de afgelopen drie maanden hebben ze 20.000 bedrijven met milieuproblemen opgespoord en 8.000 milieuovertredingen aangepakt en hebben ze bedrijven gedwongen om te herstructureren en te upgraden. In juli heeft de provincie Shandong in Oost-China het bedrijf Jinan Steel, die een jaarlijkse productie van 12 miljoen ton had, gesloten om zich te richten op de dienstensector en moderne logistieke ontwikkeling en de stad Jinan verhuisde 54 bedrijven en verwijderde 323 verontreinigende ketels uit de oude industriezone. Gegevens uit de eerste helft van dit jaar toonden aan dat het BBP van Jinan 341,74 miljard yuan ($52 miljard) bedroeg, een stijging met 8,3%t ten opzichte van vorig jaar. In de eerste 8 maanden van dit jaar, steeg de vaste activa van de investeringen met 15.2% en de belastinginkomsten met 12.4%, bovenop de reguliere groei in de provincie. In dezelfde periode steeg de winst van de industriële ondernemingen van de stad met 10,1%, doordat nieuwe technologie de oude industrieën verdrong.

Een zomerse dag in Beijing met een behoorlijke hoeveelheid luchtvervuiling.  Normaal gesproken zou je in staat moeten zijn de gehele skyline van centraal Beijing te bewonderen.

Volgens het Nationale Bureau voor Statistiek steeg in de eerste 6 maanden van dit jaar het BBP van Beijing 6.8% en van Tianjin 6.9%, omdat de economische structuur zich bleef optimaliseren en de ontwikkelingskwaliteit steeg. Ook de economische indicatoren van Zhengzhou en Xinmi in de centrale Chinese provincie Henan namen toe.

©People’s Daily

Een staalarbeider laadt metalen staven op een truck in Tangshan, China, een grote industriestad die nieuwe manieren probeert te vinden om de gevaarlijke luchtvervuiling aan te pakken.

 

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: