NIEUW KABINET MOEDIGT ONGEZOND ETEN AAN

Het nieuwe kabinet wil als één van de eerste wapenfeiten de btw op voedsel verhogen van 6% naar 9%

Dat betekent ook 50% meer btw op groente en fruit! “De gezonde keus makkelijker maken”, roept de overheid al jaren. Daarom moet dit onbegrijpelijke plan van tafel. De btw op groente en fruit moet niet omhoog. Groente en fruit hoort juist btw-vrij.  Veel ongezond eten is juist amper tot niet in prijs gestegen.

Maatregelen zijn hard nodig

Inmiddels eten 6 op de 7 Nederlanders onvoldoende groente. Dit geldt ook voor fruit. In Nederland komen er wekelijks 1.200 nieuwe suikerpatiënten bij; vrijwel allemaal met de voeding gerelateerde type 2 diabetes. Al eerder is de Tweede Kamer verzocht om groente en fruit btw-vrij te maken, maar het kabinet heeft hier niks mee gedaan. Ook vorige week riepen wetenschappers op tot btw-vrije groente en fruit. Met het eten in de supermarkt gaat iets vreselijk mis: sinds de eeuwwisseling is suiker 18% goedkoper geworden, maar groenten (+50%) en fruit (+41%) zijn juist enorm in prijs gestegen. Dit is de wereld op zijn kop! Je zou verwachten dat de overheid ingrijpt om ervoor te zorgen dat gezond eten niet duurder wordt. Maar ze doet juist het tegenovergestelde: het nieuwe kabinet is van plan de btw op voeding – dus ook op groente en fruit – juist te verhogen van 6% naar 9%! Dat betekent nóg duurdere groente en fruit.

De supermarktschappen liggen vol spotgoedkoop junkfood. Een donut kost 55 cent, een Mars pakweg 36 cent, een roze koek 16 cent en een appelkoek …. 11 cent. Een appel daarentegen kost 59 cent, een paprika 99 cent en een avocado al snel meer dan een euro. De prijsverschillen tussen junkfood en gezond eten worden al jarenlang alleen maar groter. Opeenvolgende kabinetten klagen steen en been over de oplopende zorgkosten. Maar een gezond voedselbeleid als vorm van ziektepreventie, ontbreekt vrijwel volledig. De afgelopen jaren is er volop vertrouwd op zelfregulering van de voedingsindustrie. Maar van alle kanten blijkt dat dit faalt. Dat kan en moet beter: stimuleer gezond eten! De btw op groente en fruit moet niet omhoog, maar juist omlaag naar 0%. De overheid wil er tot dusver niet aan en beroept zich daarbij op Europese regels. Maar dat is veel te kort door de bocht: juist de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie bepleiten prijs- en andere maatregelen om gezonder eten te stimuleren! Gezond verstand gebruiken dus!

Maak groente en fruit btw-vrij, want een appel die minder kost dan een donut en een Mars; dat is pas concreet gezond voedselbeleid!

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: