PADDO’S ZORGEN VOOR HERSTART IN HERSENEN VAN DEPRESSIEVE PATIËNT

Depressieve patiënten die niet goed reageren op normale medicijnen, kunnen baat hebben bij het gebruik van medicinale paddenstoelen. Onderzoekers waarschuwen echter wel voor zelfmedicatie.

Magic mushrooms kunnen een opmerkelijke uitwerking hebben op hersenen, blijkt uit een onderzoek naar de effecten van hallucinogene paddenstoelen. Wetenschappers van het Imperial College London gebruikten psilocybine bij een kleine groep patiënten, die worstelen met een depressie. Ze bestudeerden het effect van de stof, die ook in paddo’s voorkomt, op de hersenen. Op beelden was goed te zien dat de hersenactiviteit verandert bij het innemen van het medicijn. De proefpersonen meldden ook dat ze zich beter voelden dan voorheen.  ,,Het is de eerste keer dat we kunnen laten zien wat het effect is van psilocybine. Je kan echt een grote verandering zien in de hersenactiviteit”, stelt Robin Carhart-Harris, hoofd van het onderzoeksteam dat zich specialiseert in psychedelische middelen.

Herstart

Een aantal patiënten beschreven dat ze voelden alsof ze een herstart hadden gemaakt. Ze maakten vaak een vergelijking met een computer. De een zei dat het was alsof zijn harde schijf gedefragmenteerd was. De ander had het over een reboot. “Psilocybine geeft patiënten mogelijk een soort kick-start om uit hun depressieve periode te komen”, aldus Carhart-Harris. Dezelfde stof werd vorig jaar gebruikt tijdens een Amerikaans onderzoek van mensen met een vergevorderde staat van kanker. Hun angstgevoelens werden minder tijdens het gebruik van psilocybine.

 Testgroep

Het Britse onderzoek wordt nu verder uitgebreid. De testgroep was nog te klein om met harde resultaten naar buiten te komen. Ook wijzen de artsen erop dat mensen niet op eigen houtje moeten experimenteren met het gebruik van hallucinogene paddenstoelen.

© ANP

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: