STEEDS MEER VROUWEN NEMEN DEEL AAN HET POLITIEKE BESTUUR IN CHINA

Het 19e Nationale Congres van de Communistische Partij van China

Er zijn in totaal 551 vrouwelijke afgevaardigden gekozen voor het 19e Nationale Congres van de Communistische Partij van China (CPC) dat op 18 oktober in Peking van start gaat. Dit is 24,1% van de in totaal 2.287 afgevaardigden. De verhouding is 1,1 procentpunt hoger dan vijf jaar geleden toen het CPC zijn 18e Nationaal Congres hield. De stijging van het aandeel komt omdat steeds meer Chinese vrouwen succesvolzijn in hun politieke carrière. Hua Chunying, die als afgevaardigde is geselecteerd in het Nationaal Congres van dit jaar, is een van de woordvoerders van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Zhang Qiyue, consul-generaal van China in New York, is verkozen tot afgevaardigde van het 16e, 17e en 18e CPC Nationaal Congres. De deelname van vrouwen aan politieke aangelegenheden is een belangrijke indicator om de democratische vooruitgang van een land te meten. De veranderingen zijn toe te schrijven aan de grote inspanningen die China de afgelopen jaren heeft geleverd om gendergelijkheid te bevorderen en de rechten en belangen van vrouwen te beschermen.

De wet tegen huiselijk geweld die China sinds maart 2016 ten uitvoer heeft gelegd, heeft de vrouwen bijvoorbeeld een nieuw wapen ter bescherming van hun persoonlijke rechten verschaft. Eind juni van dit jaar is exclusief voor vrouwen circa $49 miljard aan startersleningen verstrekt aan ongeveer 5,89 miljoen vrouwen. Bovendien heeft China gratis baarmoederhalskankerscreening ingevoerd voor meer dan 60 miljoen plattelandsvrouwen en gratis borstkankerscreening voor meer dan 10 miljoen plattelandsvrouwen. Met een betere bescherming van hun rechten en belangen spelen Chinese vrouwen een belangrijkere rol in de nationale ontwikkeling. De gemiddelde levensverwachting van Chinese vrouwen bedroeg 79,43 jaar in 2015 en steeg met 2,06% ten opzichte van 2010. Bovendien bedroeg het moedersterftecijfer 20.1/100.000, een daling van bijna 10% in vergelijking met 2010.

Van alle werknemers in China waren 42,9% vrouw en van de internetondernemers 55%. Bovendien was 66% van de Chinese medaillewinnaars bij de Olympische Zomerspelen van Rio 2016 vrouwelijke atleten. Het land zal zich in de toekomst meer inspanningen getroosten om de bestaande problemen op te lossen voor vrouwen in het huwelijk, werkgelegenheid, sociale zekerheid, landrechten en belangen, evenals persoonlijke rechten, zegde Shen Yueyue toe, voorzitter van de All-China Women’s Federation (ACWF).

©People’s Daily

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: