WETENSCHAPPERS KRAKEN IN NEPSTUK MODIEUZE ONZIN VAN GENDERSTUDIES

Twee Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd een totaal verzonnen artikel te doen plaatsen in een gerespecteerd vakblad voor social science. Het onderwerp van hun fake-onderzoek betreft het mannelijk geslachtsorgaan. De penis wordt een ‘sociale constructie’ genoemd en zou zelfs de oorzaak zijn van de opwarming van de aarde. Deze flauwekul is door het blad klakkeloos geaccepteerd en afgedrukt.

Sara D. Davis/Getty Images/AFP

Verantwoordelijk voor de hoax zijn de wetenschappers Peter Boghossian en James Lindsay. Hun paper van 3.000 woorden bevat de grootst mogelijke onzin en staat bol van de loze beweringen. Zo gebruikt het duo zelf bedacht academisch jargon en verwijst naar zogenaamd geraadpleegde pseudo-artikelen, niet bestaande genderstudies, fantasie-instanties en gefabuleerde personen.

Naast de talrijke voetnoten zijn ook de namen waarmee ze hun onderzoek ondertekenen nep. Als belangrijkste referentie geven ze de fictieve Southeast Independent Social Research Group op. Met nonsenswoorden als discursive en isomorphism onderbouwen ze hun hilarisch betoog.

Het relaas van dr. Boghossian (filosoof) en Lindsay (wiskundige) is een regelrechte giller. Op internet zijn onder deze (hun) echte namen tientallen verwijzingen naar hun supergeslaagde grap te vinden. De ironie wil echter dat de twee hun tekst niet louter voor de lol hebben geschreven en opgestuurd. Hun voornaamste doel was om met hun actie het wetenschappelijk gehalte van talrijke van de werkelijkheid losgezongen genderstudies aan de kaak te stellen, verkwisting van overheidsbijdragen aan zweverige onzinwetenschappen tegen te gaan en de valse voorlichting over lhbt-issues te voorkomen.

Wat  de beide Amerikanen betreft kan een hele zwik dubieuze genderstudies zo de wc in. Alleen blijft de vraag: in welke pot? Die van het heren-, dames- of genderneutrale toilet?

Surf naar www.skeptic.com voor het complete verslag.

Peter Viering

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: