ZEEUWSE PAARDENBLOEM GAAT RUBBERTEKORT TE LIJF

Proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat hoopt dé oplossing te hebben voor het wereldwijde tekort aan rubber. De boerderij kweekt speciale paardenbloemen; uit de wortels daarvan wordt latex (rubber) gehaald.

“Een heel uitdagend project,” zegt Charlotte van Sluijs van het agrarisch innovatiecentrum.”Het zaaien lukte niet, dus dat hebben we laten doen. We hebben handmatig 200.000 plantjes op een hectare geplant. Volgende week gaan we weer planten. Dit keer met een speciaal daarvoor aangepaste machine.” De teelt wordt een hele uitdaging. “We weten niet wat de paardenbloemen aan bescherming en bemesting nodig hebben. We weten ook niet hoe ver ze uit elkaar geplant moeten worden en hoe we ze moeten oogsten,” zegt ze bij Omroep Zeeland. De paardenbloem die uit Kazachstan afkomstig is, is geschikt voor teelt in het koudere Noordwest-Europa. De plant levert per hectare 200 kilo rubber op. Doel is om op den duur 1000 kilo van een hectare te halen.

KruisenDe Wageningen Universiteit is bezig met het veredelen van het gewas zodat de opbrengst groter wordt. Dat kan door de Russische variant te kruisen met wilde paardenbloemsoorten. Het onderzoeksproject Drive4EU moet een Europese productielijn opleveren voor dit type rubber. Dit materiaal wordt vooral gebruikt voor het maken van banden. Dat kan net zo goed met deze latex.

Een bandenfabrikant heeft aangetoond dat met latex uit paardenbloemen sterke en slijtvaste autobanden zijn te maken. De grip op een nat wegdek zou zelfs beter zijn dan van conventionele banden.

eH

Zie ook: https://youtu.be/ru_E6doMrlw

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: