DE NEDERLANDSE DIERENACTIVIST NANCY HOLTEN KREEG UITEINDELIJK NA EEN PROCEDURE DE ZWITSERSE NATIONALITEIT

Een Nederlandse vrouw die door haar medeburgers twee keer de Zwitserse nationaliteit werd geweigerd, is uiteindelijk door het parlement van het kanton Aargau, het provinciebestuur van de regio, het Zwitserse staatsburgerschap verleend.

De in Nederland geboren Nancy Holten woont in Zwitserland sinds zij acht jaar oud is, spreekt vloeiend Zwitsers-Duits, heeft drie kinderen met Zwitserse paspoorten, heeft geen strafrechtelijk verleden, doet geen aanspraak op de sociale zekerheid en is politiek actief. Haar medebewoners in Gipf-Oberfrick, een landelijke gemeente van 3.500 mensen in de kanton Aargau in Noord-Zwitserland, hebben in een referendum haar verzoek om het Zwitsers staatsburgerschap tweemaal afgewezen vanwege haar opvattingen over dierenrechten en godsdienstvrijheid. Holten, een 42-jarige veganist, had herhaaldelijk protesten georganiseerd tegen lokale paardenraces, de jacht, zondagse barbecues  en koeienbellen. Ze zegt dat ze ervan werd beschuldigd dat ze niet in de Zwitserse samenleving zou integreren omdat ze deze tradities wilde afschaffen.

Holten ging tegen de beslissing in beroep bij het het provinciebestuur van haar kanton, dat bij machte is om het oordeel van het volk naast zich neer te leggen en uiteindelijk heeft deze de beslissing van het lokale bestuur vernietigd. ‘Ik was nogal naïef,’ vertelde Holten in januari in Swissinfo.ch in een interview. ‘Ik heb nooit stilgestaan bij het integratieprobleem – een van de vereisten voor het staatsburgerschap – ik wilde mij alleen maar inzetten voor dierenbescherming. Het was voor Holten geen opzet om naar buiten te treden als koebelactiviste. Ik realiseerde me niet dat deze dingen tradities zijn voor veel mensen. Ik begrijp dat nu.’ ‘Overigens hebben onderzoekers aangetoond dat koebellen het gehoor van de koeien aantasten en dat het van invloed is op hun voedingspatroon.’

Holtens geval is niet het enige. In 2014 werd een gepensioneerde chemieprofessor van de Verenigde Staten afgewezen, ondanks het feit dat hij al ruim 40 jaar in Zwitserland woonde en werkzaam was en zijn kinderen in het land heeft opgevoed. In Zwitserland is het naturalisatieproces voor buitenlanders op lokaal niveau geregeld. Per dorp en stad verschillen de procedures. Gipf-Oberfrick is onder invloed van de Volkspartij een van de dorpen waar burgers mogen meebeslissen over de naturalisatie van inwoners. Dit gebeurt nadat de betreffende persoon is geslaagd voor een inburgeringsexamen en alle papieren zijn goedgekeurd door de overheid. In het dorp Frick, op steenworp afstand van Gipf-Oberfrick, is het systeem van een volksstemming recent afgeschaft. Daar beslist de gemeente over naturalisatieaanvragen.

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: