EEN OP DE DRIE NIEUWE GENEESMIDDELEN HEEFT ERNSTIGE EN SOMS DODELIJKE VEILIGHEIDSPROBLEMEN

Er is iets ernstig mis is met goedkeuringsprocessen van geneesmiddelen. Een op de drie geneesmiddelen die alle gebruikelijke controles passeren voordat een vergunning wordt gegeven zijn onveilig en hebben ernstige en soms dodelijke gevolgen voor patiënten.

De bezorgdheid over de veiligheid zijn zo ernstig dat het geneesmiddel ofwel van de markt wordt gehaald, of de toezichthouder wordt gedwongen om speciale waarschuwingen af te geven, omdat het medicijn fatale gevolgen kan hebben. De gevaren van de nieuwe geneesmiddelen komen pas na vier jaar aan het licht, nadat een goedkeuringslicentie is afgegeven, dit betekent dat vele duizenden patiënten zijn blootgesteld aan ernstige gevolgen voor hun gezondheid. Artsen en patiënten geloofden dat de drugs veilig waren, omdat ze alle gebruikelijke tests voor veiligheid en effectiviteit hadden doorlopen.

Onderzoekers van het Brigham en Women’s Hospital in Boston ontdekten de miskleunen in de veiligheidstesten bij het beoordelen van track records van 222 nieuwe geneesmiddelen die als veilig door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) op de markt waren losgelaten. De onderzoekers ontdekten dat een op de drie van deze geneesmiddelen gezondheidsproblemen veroorzaakten, 61 nieuwe geneesmiddelen hadden een speciale waarschuwing moeten krijgen, de meest ernstige waarschuwing van de FDA voordat een geneesmiddel van de markt wordt gehaald, omdat zij een dodelijke risicofactor hebben en bij 59 nieuwe geneesmiddelen zijn veiligheidsrisico’s aangetoond. “Deze veiligheidsrisico’s ontstaan, gemiddeld, vier jaar na goedkeuring. Dit betekent dat veel patiënten worden blootgesteld aan deze medicijnen voor de risico’s duidelijk worden”, aldus hoofdonderzoeker Nicholas Downing.

De medicijnen met mogelijk fatale gevolgen zijn SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmer), antidepressiva, antipsychotica en een nieuwe klasse van geneesmiddelen die auto-immuun problemen behandelt.

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: