EET UW VLEES NIET TE RAUW ALS U OUDER WORDT

Ondanks dat u uw vlees graag te rood wilt eten, moet u het, als u ouder wordt, misschien toch wat langer braden. Een nieuwe studie van de Universiteit van Clermont Auvergne in Frankrijk heeft ontdekt dat naarmate we ouder worden, ons lichaam zijn vermogen verliest om de complete voedingswaarde aan rauw vlees te onttrekken. Dit vindt plaats zo rond het zeventigste levensjaar.

In feite, zouden oudere rood vleeseters een ernstig tekort aan essentiële voedingsstoffen kunnen krijgen, omdat hun lichaam niet in staat is om de gezonde stoffen van het voedsel te absorberen en te verwerken, constateren de onderzoekers. Dit kan leiden tot sarcopenie. Sarcopenie wordt gekenmerkt door een aan leeftijd gerelateerde afname van spierkracht en spiermassa. De primaire factor is veroudering, maar er zijn ook duidelijke relaties met (in)activiteit, voeding en ziekte en kan leiden tot evenwichts- en bewegingsproblemen. Bejaarde vrijwilligers – tussen 70 en 82 jaar oud – kregen rood vlees, vijf minuten lang gebakken op 55 graden Celsius, of een well-done gebakken stuk vlees, dat 30 minuten lang op 90 graden gebraden was.

De onderzoekers constateerden dat degenen die het rode vlees gegeten hadden, lagere bloedwaarden hadden. Dit wijst op een slechtere eiwitsynthese. Het eten van te rood vlees lijkt geen probleem te zijn voor jongere mensen – maar het is iets wat de ouderen op zouden moeten geven en in plaats daarvan ervoor kiezen om hun vlees medium of well-done bereid te consumeren.

Volg ons op Facebook

MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Auteurs: Eric & Peter

Peter Viering

NIEUWSVETERANEN - WIJ STELLEN HET NIEUWS OP DE PROEF...

%d bloggers liken dit: